Zasady bezpiecznej nauki z czynnikami stwarzającymi szczególne zagrożenie dla zdrowia i życia, np. niebezpiecznymi substancjami i mieszaninami chemicznymi, szkodliwymi czynnikami biologicznymi oraz z czynnikami fizycznymi (w tym środki ochrony indywidualnej i zbiorowej oraz pomiary środowiska pracy, ciąża)
ZAGROŻENIA BIOLOGICZNE
Szkodliwe czynniki zagrożeń biologicznych w środowisku pracy, określane także jako „biologiczne czynniki zagrożenia zawodowego”, „zagrożenia biologiczne w środowisku pracy”, „biologiczne szkodliwości zawodowe” są to takie mikro- i makroorganizmy oraz takie struktury i substancje wytwarzane przez te organizmy, które występując w środowisku pracy wywierają szkodliwy wpływ na organizm ludzki i mogą być przyczyną chorób pochodzenia zawodowego.
Zagrożenie biologiczne występuje podczas dokonywania posiewów roślin i odczytów podczas przygotowania do zająć laboratoryjnych:
- Enterococcus spp.
- Escherichia coli.
- Salmonella enteritidis, typhimuruim;
- Staphylococcus aureus;
- Canadia albicans
SUBSTANCJE CHEMICZNE I ICH MIESZANINY